2008 р. В аптеці-музеї продають залізне вино

Оксана Левицька

Дата: 24.07.2008

У львівській аптеці на розі вулиць Друкарської та Ставропігійської 1966 року відкрили музей фармації

– Аптека називалася ”Під чорним орлом”, – розповідає провізор Любов Роздобудько, 46 років. – 1735-го будинок під неї купив німець Вільгельм Наторп.

В аптеці у дубових шафах із художньою різьбою зберігають скляні та фарфорові флакони. Є керамічні пляшки, в які колись розливали мінеральну воду. На кожній вказано назву напою, прізвище власника джерела й дата розливу. На стінах висять пучки трав. Фармацевти відтворили кімнату алхіміка з піччю.

У внутрішньому дворику стоїть фігура знахарки, біля неї б’є фонтан. Кажуть, скульптор ліпив її з сільської жінки, яка знала секрети народної медицини.

Аптечні вина зберігали в підвалах. Нині бочки та бутлі порожні. В асортименті лише залізне вино. Його рекомендують пити при нестачі заліза. Раніше темний сироп сахарату заліза пили під наглядом аптекаря, з його рук. Нині його можна купити.

– Залізне вино постачають лише до нашої аптеки, – каже Роздобудько. – Раніше варили у Львові, тепер на Ладижинській фармацевтичній фабриці. Флакон зі 100 мілілітрами коштує 6 гривень 50 копійок. Особливо його полюбляють купувати японці.

Фармацевти радять пити його через соломинку, щоб не пошкодити емаль зубів. Вона може потемніти.

Квиток до музею коштує 3 грн, для студентів – 2, для дітей – 1,5 грн. До торгової зали вхід безплатний.

Джерело: “Газета по-українськи”