2012 р. У Львові на місці концтабору хочуть відкрити хостел?

Депутат Львівської міської ради Юрій Кужелюк заявив 22 березня на сесії, що на погодженні виконавчих служб міськради перебуває проект ухвали про погодження РТЦ “Галичина” реконструкції на території Цитаделі (колишній концтабір “Шталаг-328″) концтабірної кухні під хостел.

Депутат наголосив, що тут був розташований один з найбільших у Східній Європі концтаборів для військовополонених, в якому з 1941 до 1944 рр. перебувало понад 280 тис. військовополонених різних національностей, з яких близько 150 тис. осіб було знищено.

“Більшість з них до цього часу лежать без належного вшанування у братських могилах, терплячи наругу сучасних нуворишів. Лише минулого року вперше на Цитаделі був проведений молебень-реквієм та встановлено пам’ятний хрест”, – сказав депутат.

Він зауважив, що територія Цитаделі з усіма табірними будівлями внесена в Держреєстр нерухомих пам’яток України і підготовлено до внесення в реєстр відповідних пам’яток національного значення.

Проте, з його слів, попри заборону будівництва і руйнування земельного покриву, “гр. Єфім Поляков намагається при сприянні деяких служб міськради збудувати на місці табірної кухні хостел”.

“Такі дії недопустимі і можуть виставити Львів у негативному світлі та послужити підставою для провокацій, адже нікому і ніде не прийде в голову відкрити хостел у бараках Майданека, Освєнціма чи крематорію Заксенхаузена”, – сказав він.

Депутат просить міського голову Львова Андрія Садового та прокурора міста Андрія Стасіва зупинити на Цитаделі будь-які спроби будівництва, провести 8 травня вшанування загиблих в концтаборі, а також провести службове розслідування щодо ініціаторів підготовки згаданого проекту ухвали.