2011 р. Для львівської Цитаделі домагаються національного статусу

Дата: 24.03.2011

23 березня на прес-конференції у львівському Палаці Потоцьких Герої України Борис Возницький, Роман Іваничук, Степан Хмара та Юрій Шухевич висловилися проти забудови цитаделі готелями, ресторанами та розважальними комплексами. «Розваги недоречні там, де загинуло 140 тис. полонених, із них – кожен дев’ятий – українець, а решта – бельгійці, італійці, французи, євреї та люди інших національностей», – сказав Юрій Шухевич. «Танці на кістках – аморальні й цинічні. Бог покарає і тих хто там це будує, і нас, якщо ми промовчимо», – підтримав Юрія Шухевича Степан Хмара.

У листі до Президента України, який підписали Герої України, зокрема йдеться «Сердечно вдячні Вам, пане Президенте, за Вашу принципову християнсько-моральну позицію щодо вшанування пам’яті невинно убієнних військовополонених в одному із найбільших німецьких концтаборів у Європі часів II світової війни «Шталаг-328» на «Цитаделі» у Львові. За Вашим сприянням зроблено перший крок – занесення в Державний реєстр території концтабору до нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення.

Просимо Вашого сприяння у наданні комплексу «Цитадель» – концтабору-фабриці смерті, в якій перебувало більше 280 тисяч військовополонених різних національностей СРСР і країн Європи, з яких більше 140 тисяч було замордовано на території концтабору, статусу національної пам’ятки-меморіалу міжнаціональної пам’яті невинно убієнних».

«За тим, як ми вшановуємо пам’ять загиблих на Цитаделі, про нас світ формує свою думку. Держава щодо цього провадить адекватну політику, але у Львові знаходяться люди, які хочуть збудувати тут готелі із ресторанами й розважальними комплексами, та хіба можна ставити знак рівності між їхніми несвідомими діями і цілим суспільством? Це якийсь анахронізм, це недопустимо! Це якесь повстання має бути проти цього насильства над суспільством!

Допоки нас можна трощити. Причому це роблять не якісь зайди, а люди, які живуть в Україні й називають себе її громадянами. Там надзвичайно багато є захоронень, ми досліджували це. І також виступаємо за створення меморіального комплексу, бо єврейський народ дуже чутливий на такі трагедії.

Це наша історія, і ми як ніхто інший дуже співчуваємо українському народу в цьому. Зараз дуже важливо правильно розставити всі акценти і зрозуміти себе в історичній перспективі», – прокоментував питання створення на цитаделі меморіального комплексу на надання їй статусу національної пам’ятки директор Представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв колишнього СРСР Мейлах Шейхет, який допомагає впорядковувати старі поховання та місця масового знищення й захоронення людей.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»