Чорновола просп.

Початок вул.Городоцької із вул.Замарстинівською з’єднує проспект Чорновола, названий так 1999 року на честь видатного українського політичного діяча ХХ століття В’ячеслава Чорновола (1938-1999). Від 20-х років ХІХ століття це була вулиця Полтв’яна, у 1956-1999-х – проспект 700-річчя Львова.

Семиповерховий житловий будинок № 1 збудували 1957 року. Від часів СРСР тут працює магазин “Оптика” і Львівська міська косметична лікарня. Зараз у цьому будинку також є аптека і відділення банку “Ва-Банк”.

Адресу № 2 від часу спорудження на місці колишнього пустиря у липні 1965-го мав кінотеатр “Мир”, у часи незалежності перейменований на “Клекіт”, від 2001-го в цій будівлі облаштували нічний клуб “Міленіум”.

Під № 3/7 – готель і ресторан “Львів”, збудований 1965-го у стилі конструктивізму на місці площі, де торгували збіжжям. За радянських часів у готелі, крім ресторану, була також перукарня. Навпроти готелю у 1970-х спорудили перший у місті водограй зі світломузикою, зараз тут літнє кафе.

Адресу № 4 за польських часів мав будинок, в якому містився магазин посуду Фельдблятта, 1967 року на цьому місці спорудили будівлю в стилі конструктивізму, де розташоване Обласне статистичне управління та Головне управління земельних ресурсів у Львівській області. На місці популярного у 1960-1970-х кафе “Ватра” (відкритого в червні 1969-го), яке містилося на першому поверсі будівлі, зараз облаштували магазин “Альтернатива сантехніка”.

У будівлі № 6 за польських часів знаходилися загальноосвітні чоловіча та жіноча школи імені Рея, від часів СРСР тут середня школа № 58. У приміщенні школи від 2000-х років працює магазин “Автомотовелозапчастини”.

У житловому будинку № 17 за Польщі була перукарня Ґросзанґа, від радянських часів – ательє “Фотокераміка”, в часи незалежності тут облаштували філію банку “Надра”.

У житловому будинку № 25 за часів СРСР був магазин “Продкооперація”.

Під № 39 у 1950-х роках знаходився 3-й районний відділ міліції, зараз 3-тя Львівська державна нотаріальна контора.

Під залізничним мостом до 1939 року знаходилася меморіальна таблиця на честь перемоги гетьмана Станіслава Яблоновського над татарами під час облоги Львова 11 лютого 1695 року.

Одразу за мостом зі східного боку 1992 року спорудили пам’ятник жертвам львівського гетто 1941-1943 років. Навпроти із західного боку на початку ХХІ століття спорудили монумент в пам’ять про те, що на цьому місці у 1944-1954 роках знаходилася пересильна тюрма для в’язнів Галичини, Волині, Буковини і Закарпаття.

У 9-поверховому житловому будинку кінця 1960-х під № 45 за часів СРСР містилися промтоварний і хлібний магазини, магазин товарів для новонароджених “Немовля” і крамниця одягу великих розмірів “Богатир”, зараз тут магазини: “Продукти”, “Еколан”, “Сантехніка”, “Меблі стиль”, “Венето” (все для здорового сну), супермаркет електроніки “Фокстрот”, магазин сантехніки “Кармен”.

Під № 45-а знаходиться Обласна госпрозрахункова поліклініка, кафе “Чемпіон”, гуртівня “Еколан”, Страхова компанія “Інпро”.

У 5-поверховому житловому будинку 1960-х під № 55 за часів СРСР був магазин-салон з обслуговування інвалідів війни, зараз тут магазин “Продукти”.

В офісній будівлі 1970-х років № 57 міститься Львівський центр науково-технічної і економічної інформації, салон мобільного зв’язку “Київстар”, магазин “Вікна і двері” і будівельний маркет. Навпроти зі східного боку проспекту розташований ресторан “Мак Дональдс”, один із перших у Львові, збудований наприкінці 1990-х.

У 4-поверховій будівлі 1970-х під № 59 за радянських часів знаходився “Будинок побуту” і салон “Ювілейний”, тут працювали хутрове та трикотажне ательє, майстерня з ремонту телевізорів, музичний салон. Фотосалон і перукарня збереглися донині. Крім того, зараз тут працюють ресторан, диско-бар, аптека, магазин електроніки “Вікотек”, кафе-бар “Марія”, магазин парфумів, ремонт годинників, хімчистка і гральні автомати.

В одноповерховій будівлі № 65 за радянських часів був універсам, тепер тут реконструйований супермаркет електроніки “Ельдорадо”, “Картопляна хата” і магазин “Продукти”.

Під № 93 знаходиться супермаркет “Арсен”, збудований 2003-го. В 9-поверховому житловому будинку 1980-х за часів СРСР були магазини “Товари для дітей” і “Продукти”, останній працює до сьогодні. До того ж, у 1990-х тут облаштували магазин інструментів “Альцест” і салон побутової техніки “Крез”.

У 9-поверховому житловому будинку № 101 за радянських часів був універмаг “Товари Львівщини”, зараз тут супермаркет електроніки “Домотехніка” і відділення “Приватбанку”.

Забудова проспекту: класицизм, сецесія, конструктивізм 1930-х, 1950-х, 1960-1990-х і 2000-х років.

Джерело: “”, 12 квітня 2008 року, № 52 (360)