2005 р. Мистецтво львівської сецесії

Зближення різних видів просторових мистецтв є характерним для будинку Музичного товариства Галичини (тепер будинок філармонії та музичного училища на вул. Чайковського, 7, архітектор В.Садловський, 1905-1907). Виразні форми фасаду були підсилені вишуканим рисунком металевих балюстрад та ажурних маркіз грибовидних обрисів (на жаль, не збережених), а також ліпним декором і великими металевими скульптурами лебедів на фронтоні (автор – П. Гарасимович). Ці зображення улюблених птахів сецесії були пофарбовані у зелений колір. Фасад, у відповідності з призначенням будинку, був покликаний пробуджувати музичні асоціації як ритмікою архітектурних членувань, так і скульптурним декором, що ніс ідейне значення. Раніше цю музичну тему фасаду підтримував живописний фриз із відтворенням нот старовинного гімну.

Інтер’єр концертного залу задумувався Садловським з активним включенням декоративної скульптури та живопису. В ході реалізації проекту фігурні зображення були замінені орнаментальною ліпниною. “Розводи” стилізованого під народний мотив візерунку покривають плафон і стіни, узгоджуючись з їх профілями. У гамі барв домінують білий, блідо-зелений і золотистий кольори. Люстри з матового скла, що виконані у формі крупних квітів, добре вкомпоновані у лінії перекриття і, виконуючи світлотехнічну функцію, створюють важливий візуально-естетичний ефект. Функціональні та водночас художньо виразні також ажурні вентиляційні грати. Ансамбль залу доповнювали давніше скульптури Л. Дрекслер – великі погруддя композиторів, закріплені на консолях у балконів.

Джерело: Бірюльов Ю. Мистецтво львівської сецесії. – Льв.: Центр Європи, 2005 р., с. 89 – 90.