Костел св.Марії Магдалини

Розмір зображення: 639:800 піксел

Костел Магдалини 17 ст. (вул.Сталіна, 10) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 51].

Костел Магдалини 17 ст. (вул. Миру, 10) [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Костел св.Марії Магдалини 1609 – 162 рр., 1758, 1890 рр. [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

В 1616 р. львівський маляр Станіслав Александрович малював образ у костелі Магдалини на передмісті Львова [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 111].

В лівому боковому вівтарі костелу знаходився образ св.Яцека, виконаний львівським маляром Томашем Гертнером (коли – невідомо; відома його датована робота 1778 р.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 123].

Орган виготовлено чеською фірмою “Брати Рігер” у 1932 р., модернізовано в 1969 р.

У вівтарі зберігся стюковий вівтар (1634 р., В.Келар) зі сценами з життя Марії Магдалини. Перед ним в 1926 р. споруджено новий вівтар з фігурами ангелів (скульптор Я.Райхер-Тот). Стіни апсиди розписані у стилі “Арт деко” в 1930-х рр. невідомим послідовником Я.Г.Розена.

Корпус келій кляштору перебудовано в 1929 р. Нині (1999 р.) – навчальний корпус Політехніки.

Адресу № 8 має костел Марії Магдалини, після війни храм зачинили, а у 1950-1960 роках тут улаштували студентський клуб Політехнічного інституту, де проводили танці. Від 1970-х у храмі міститься Львівський будинок органної та камерної музики, від 1998 року громада місцевих римо-католиків відновила у храмі літургії. За польських часів цю саму адресу (№ 8) мала виставка машин і техніки.

Джерело: “”, 1 серпня, 2008 року, № 110 (418)