2007 р. Конфлікт щодо приміщення Будинку органної та камерної музики може спричинити…

2007 р. Конфлікт щодо приміщення Будинку органної та камерної музики може спричинити політичний скандал

Дата: 20.03.2007

Конфлікт, який склався навколо приміщення Будинку органної та камерної музики, що розташований у споруді костелу Марії Магдалини, може спричинити політичний скандал. А в подальшому – ліквідацію самого Будинку. Принаймні, саме такої думки директор Львівського Будинку органної та камерної музики Юліан Винницький. Про це він заявив під час сьогоднішньої прес-конференції.

Як розповів Юліан Винницький, уже не перший рік у приміщенні Будинку органної та камерної музики відбуваються щоденні богослужіння, які проводить римо-католицька громада. Однак понад два роки керівник цієї громади Леон Малий відмовляється підписувати угоду про користування приміщенням. Ця угода зобов’яже громаду сплачувати певну суму за комунальні послуги.

«Уже 2 роки й три місяці я прошу Леона Малого підписати угоду щодо безкоштовного користування цим приміщенням, з умовою сплати комунальних послуг», – розповів директор будинку. За його словами, незважаючи на відсутність угоди, Леон Малий і далі складає графік богослужінь, які часто збігаються з графіком концертів у Будинку, водночас відмовляючись від сплати платежів.

«Сума боргу римо-католицької громади становить понад три тисячі гривень і це підтвердило КРУ», – додав Юліан Винницький. За його словами, керівництво Будинку камерної та органної музики вже неодноразово зверталося до Львівської міської ради, до міського голови з проханням врегулювати цей конфлікт, а натомість – отримували цілковите мовчання. Хоча й приміщення, навколо якого точиться суперечка, перебуває в комунальній власності міста.

Що ж до позиції іншої сторони, то, за словами Леона Малого, громада вже зверталася до Міністерства культури України, звідки надійшла відповідь, що вже згадувану угоду треба підписувати з балансоутримувачем. А Юліан Винницький – є лише орендатором, звідси й випликає весь конфлікт. «Ми зверталися до управління історичного середовища, де просили підписати з нами цю угоду, але нам не відповіли», – додав Леон Малий.

Крім того, за його словами, сума боргу, яку оприлюднив директор Будинку органної та камерної музики, не відповідає дійсності. Туди внесено оплату за роботу адміністрації, прибиральниць, та й складений він не фахівцями, а бухгалтером Будинку.

Своєю чергою, представник від міськради, директор департаменту гуманітарної політики міської ради Олекса Побурко запевнив, що спробує вирішити цю проблему до Великодніх свят. Водночас він наголосив, що загрози ліквідації Будинку органної та камерної музики, як наслідку конфлікту, немає.

Джерело: “Львівський портал”