2011 р. Короновані ікони Львова

Наталя Матлашенко, Микола Хмільовський

Дата: 02.03.2011

У Римо-Католицькій Церкві коронування ікон є особливим актом відзначення найшанованіших чудодійних ікон Богородиці. Літургійний акт коронування здійснює Папа або делегований єпископ. Освячені корони називаються папськими або римськими. В окремих випадах можливі коронації на єпископському праві.

732 року Папа Григорій ІІІ (731-741) коронував золотими коронами з діамантами ікону Богородиці для ораторії собору св. Петра. 843 року Папа Григорій ІV (827-844) дарував дві срібні корони іконі Божої Матері для церкви свв. Каліста і Корнелія. Пізніше також занотовано окремі випадки коронування ікон у Римі, але вони мали спорадичний, несистемний характер.

1630 року граф Олександр Сфорца Паллавічіні (†1639), декан Ватиканської капітули, заснував спеціальний фонд для виготовлення дорогоцінних корон, а Папа Урбан VІІІ (1623-1644) доручив капітулі розглядати подання та надавати дозвіл на коронування чудотворних ікон і статуй Христа й Богородиці. Перше коронування за новими правилами відбулося 25 серпня 1631 року. За життя жертводавця в Римі відбулося тринадцять коронувань. Згодом такі урочистості почали проводити в інших місцях.

Після ІІ Ватиканського собору в акт коронування внесено уточнення, ним опікується ватиканська Конгреґація богослужінь і дисципліни Таїнств. Інструкція 1975 року визначила, що «коронованими можуть бути виключно ікони та статуї Богородиці». Якщо Божу Матір зображено з Дитям, то коронувати треба обидві постаті. Представлені до коронування ікони повинні мати особливу пошану у вірних. 1981 року Папа Іван Павло ІІ (1978-2005) затвердив напрацьований Конгреґацією літургійний обряд коронації.

Отже, з 1751 по 1939 рік у Львові здійснено шість коронацій Богородичних образів, з них три ікони короновано папськими коронами, і три – на єпископському праві. Для порівняння, за цей період у Кракові відбулося лише три коронації Богородичних образів. У 1945-1946 роках зі Львова всі короновані образи було вивезено, зокрема, один до Кракова. І сьогодні там – у Кракові – вісім коронованих образів (чотири з них було короновано після ІІ Світової війни).

У Львові ж маємо три ікони Богородиці – Теребовлянську, Деревнянську та Благодатну, літургійний акт коронування яких було здійснено Папою Іваном Павлом ІІ 2001 року.

Мандруючи Львовом, не забудьте заглянути до храмів, де зберігаються або колись були короновані ікони.

Використана література:

Barącz S. Cudowne obrazy Matki Najświętszej w Polsce.- Lwów, 1891.

Historye cudownych obrazów Najświętszej Maryi Panny w Polsce. – Krakоw, 2008.

[Nowakowski Edward] O cudownych obrazach w Polsce Pszenajświętszej Matki Bożej wiadomości historyczne, bibliograficzne i ikonograficzne przez Х. Wacława z Sulgostоwa. – Kraków, 1902.

Z dawna Polski Tyś Królową. Przewodnik po sanktuariach maryjnych. Koronowane wizerunki Matki Bożej 1717-1990. – Szymanów, 1990.

– завідувачі відділів Львівського музею історії релігії

Джерело: РІСУ