2009 р. У київській галереї відкрилася виставка українського живопису ХХ століття

Наталя Дзюбенко

Дата: 03.04.2009

Український живопис ХХ століття неможливо уявити без таких імен як Іван Труш, Олекса Новаківський, Михайло Бойчук, Роман Сельський. Їхні роботи, а також картини ще понад 70 художників львівської школи живопису представлені у київській галереї “Нью-арт”. Експозиція складається з приватних збірок і працюватиме лише місяць.

Дві сотні робіт і вісімдесят імен. Більшість з них говорять самі за себе: Іван Труш, Олекса Новаківський, Михайло Бойчук, Роман Сельський а також їхні учні та послідовники. Підвалини львівської образотворчої школи закладалися ще у приватних студіях Львова середини ХІХ – початку ХХ століття, де викладали здебільшого випускники академій Кракова, Відня, Рима і Мюнхена. Одна з відомих – школа Олекси Новаківського, де мистецтвознавство викладав митрополит Андрій Шептицький.

Ігор Кожан, генеральний директор Львівського національного музею ім. Андрея Шептицького: “Усі течії нові, які з’являлися на Заході, вони в Галичину швиденько приходили. Це був такий симбіоз і вже у Львові випускники цей напрямок європейського сприйняття розробляли на основі національних традицій”.

В експозиції галереї досить ґрунтовно представлений творчий доробок Івана Труша, імпресіоніста, якого називали «художником Сонця» – є навіть портрет Костомарова, написаний ним наприкінці ХІХ століття, а також роботи Романа Сельського – аристократа за походженням, учня Фернана Леже. Яскрава колористика його робіт неповторна і в українському живописі ХХ століття майже не зустрічається. Він мав можливість втекти від радянської влади, проте залишився.

Ігор Кожан, генеральний директор Львівського національного музею ім. Андрея Шептицького: “Бо вже в 1940-х роках багатьох художників заставляли через силу, хотіли переламати, щоб вони творили реалістично. Їх в формалізмі звинувачували, було багато претензій, до того ж Сельського Романа, який на початку 1960-х створив свою мистецьку школу”.

Не менш яскраво в галереї представлене повоєнне обличчя львівського живопису: Володимир Патик, Любомир Медвідь, Юрко Кох та Леся Квик, а також рисунки, гравюри та ілюстрації молодих художників. Виставка триватиме до 2 травня.

Джерело: ICTV