2010 р. Прадавні металурги жили на Луганщині

Олена Павлова

Дата: 01.09.2010

Поселення давніх людей, які займалися виплавкою металу, знайдено у Картамиському урочищі. За словами завідувача донбаського відділення Східноукраїнської філії Інституту археології Національної академії наук Юрія Бровендера, артефакти дозволяють стверджувати, що дана територія є колискою “сучасної металевої євразійської цивілізації”. Цю сміливу заяву підтримує завідувач відділу Інституту археології Національної академії наук Віталій Отрощенко.

Зараз у вивченні Картамиського комплексу, який має світове значення, беруть участь й представники Росії – тут працюють студенти й викладачі Воронезького університету, а в майбутньому подали свої заявки співробітники Гданського університету (Польща) та Німецького археологічного інституту.

За його словами, знайдено два поселення прадавніх металургів, у цілому проведені дослідницькі роботи на території завбільшки 1 тис. кв. м. Донедавна вважалося, що у Східній Європі мідні руди видобували лише в Балкано-Карпатському регіоні й на Уралі. Але знахідки у Картамиському урочищі, а також на деяких рудопроявах Бахмутської улоговини, які раніше були досліджені археологом з Артемівська Донецької області Сергієм Татариновим, спростовують стереотипи, у тому числі стосовно Донбасу, який тривалий час мав назву Дикого поля.

“Унікальність цих копалень – у їхній збереженості”, – підкреслює Юрій Бровендер. Сама назва “Картамись” у перекладі з давньоіранської означає “шар міді”. Першим успіхом археологів стали розкопки рудника, де приблизно чотири тисячі років тому люди добували мідь. Були знайдені молоти, кайла, ступки тощо. У цьому сезоні вчені знайшли культові спорудження – ями, заповнені шматками каміння та безліччю кісток тварин і знаряддями гірників-металургів.

Коли археологи знайшли прадавню піч з виплавки міді, вона була реконструйована й проведено кілька пробних плавок, щоб дослідним шляхом відновити ту технологію отримання міді, якою користувалися кілька тисяч років тому. З кожним разом процес удосконалюється. І кілька десятків грамів “первісної” міді вже отримано. Вчені мріють, що унікальний археологічний мікрорайон стане заповідним парком.

Джерело: «Урядовий кур’єр»