В’їзна башта

Знаходиться в західному куті замку, який звернено в бік міста. У плані вона майже квадратна (13,5:13,0 м), первісно триярусна, завершена зубцями. До в’їзних воріт через оборонний рів у давнину було перекинуто дерев’яний міст зі звідною ланкою, про що свідчить опис 1545 р. З оборонними мурами башта сполучається крученими сходами, влаштованими в товщі північної та південної стін. У процесі добудов 15 – 16 ст. проміжки між зубцями закладено і над ними зведено ще два яруси, внаслідок чого висота башти досягла 27 м. Бійниці нижнього ярусу добудови розраховані на застосування невеликих гармат, верхнього – легкої вогнепальної зброї.

У 1970-х роках башту реставровано зі збереженням нашарувань 15 – 16 ст. (ренесансний аттик з зубчастим завершенням, білокам’яне обрамлення вікон і т.п.).

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 85 – 86.