Верхній замок

Державний (князівський, згодом королівський) замок належить до замків мисового типу. Розташований він на невисокому пагорбі між р.Стир та її рукавом Глушець на південно-східній околиці історичного ядра міста. Будувався з кінця XIII до XVI ст. на місці давньоруського дерев’яного укріплення, знищеного в 1261 р. за наказом монгольського хана Бурундая. Замок був одним з наймогутніших у середньовічній Волині. У плані має форму неправильного трикутника з дещо опуклими назовні сторонами, який відповідає природному рельєфу ділянки. З боку поля замок був захищений глибоким ровом, який наповнювався водами річки. До складу оборонних споруд замку входять оборонні мури та три башти – В’їзна, Стирова (Свидригайлова), Владича. Всі укріплення – муровані. Цегляні з лицьових поверхонь стіни всередині забутовані блоками вапняку та уламками цегли на вапняному розчині. Первісне споруди замку були зведені в готичному стилі. У 15 – 16 ст. укріплення модернізовані у зв’язку з поширенням застосування вогнепальної зброї. В цей час у будівлях замку з’явилися риси ренесансної архітектури. На замковому подвір’ї розташовані шляхетський будинок (кінець XVIII ст.) та будинок єпископа (початок XIX ст.).

У 1970-1980-х роках за проектом М.Говденко та О.Годованюк у Верхньому замку здійснено реставраційні роботи.

О.М.Годованюк

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 85.