2007 р. У Луцьку відтворили квартиру Лесі Українки

Роман Жижара

Дата: 27.08.2007

Під стінами замку Любарта в ”Старому місті” Луцька створили кімнату-музей ”Лесина вітальня”. Експозиція розташована в колишній квартирі родини Косачів, де в 1890-1891 роках мешкала з батьками 20-річна Леся Українка.

Музей відтворює тогочасний інтер’єр трикімнатної квартири, коли глава сім’ї служив у Луцьку мировим суддею. На першому поверсі – простора вітальня зі старовинними шафами, кріслами і столом. На стінах – копії фотографій міста кінця ХІХ ст.

На другому поверсі – робочий кабінет, де Леся Українка писала вірші. Тут представлені стенди з листами й малюнками Луцького замку поетеси та її брата Михася. Посеред кімнати стоїть фортепіано – копія того, на якому грала мати Олена Пчілка.

– ”Лесина вітальня” – справжній музей для творчої інтелігенції. Тут митці зможуть влаштовувати поетичні читання, презентувати книги і проводити творчі вечори, – каже директор Луцького історико-культурного заповідника ”Старе місто” Тарас Рабан, 49 років.

Відреставрована квартира на вулиці Кафедральній – одна з тих трьох, де в різний час мешкала родина Косачів. Працівники заповідника намагаються знайти глиняний будинок сім’ї над річкою Стир. Саме там на Водохреща 9-річна Леся пішла рубати лід і застудила ноги. 1891 року зі своєї останньої квартири на Кафедральній поетеса виїхала на лікування до австрійського Відня й уже ніколи не поверталася до Луцька.

Джерело: “Газета по-українськи”