2009 р. На луцькій синагозі король звелів установити гармату

Феодосій Мандзюк

Дата: 30.09.2009

380 років тому євреї Луцька на Волині закінчили будувати муровану синагогу. Дозвіл на її зведення від польського короля Сигізмунда отримали у травні 1626-го.

”Щоб вони на верху тієї школи своєї проти ворогів зі всіх чотирьох сторін до розміщення стрільби й оборони на ній влаштували можливість, – ішлося в монаршому указі. – І споряджену своїм коштом гармату придбавши, під час поганських наїздів певних людей із себе в разі потреби для оборони того місця на ній розставили. А самі разом із міщанами й жителями тамтешніми, якщо, Боже упаси, який-небудь на місто напад вдарить, були б слухняні владам того міста під час ворожої небезпеки й нічим не перечили”.

Зводили синагогу за кошти євреїв із різних міст Волині – Острога, Володимира, Горохова. Завершили за три роки – 1629-го. Квадратна, з вежею, вона виділялася над переважно дерев’яною забудовою Луцька. Стіни подекуди сягали півтора метра завтовшки. Синагогу називали ”Малим замком”. У добудованих згодом бокових приміщеннях розташувалися жіночий молитовний зал і школа.

Автор ”Ілюстрованого путівника по Волині” 1929 року луцьку синагогу називав однією з найгарніших у міжвоєнній Польщі. У той час євреї становили понад половини населення Луцька. Під час німецької окупації майже всіх їх винищили. Єврейська божниця вистояла завдяки товстим стінам. У радянські часи тут облаштували спорткомплекс.

Чотири роки тому до Луцька приїздив президент об’єднаної єврейської общини України мільйонер Вадим Рабинович. Обіцяв повернути споруду євреям і за власні кошти відремонтувати. Але поки що йому руки не дійшли.

Дівчині встановили пам’ятник на цвинтарі серед болота. 1865 року в Луцьку побував кореспондент газети ”Киевлянин”. У своєму подорожньому нарисі він, зокрема, подав і легенду про місцеву синагогу.

”У XII ст. німці заволоділи Луцьком, і синагога була зайнята кіньми. Скільки не просили євреї воєначальника не осквернювати їхньої святині, той не погоджувався. Тоді одна єврейська дівчина вирушила до самого імператора. І привезла від нього наказ негайно очистити синагогу”.

Вдячна громада на місцевому єврейському цвинтарі встановила дівчині пам’ятник. Проте побачити його журналіст не зміг, бо цвинтар з усіх боків оточувало непрохідне болото.

Джерело: “Газета.ua”