Братський будинок [№ 4]

Розмір зображення: 1000:610 піксел

Монастир василіан 1647 р. (Старе місто) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 15].

Монастир василіан 1647 р. (вул. Герцена № 5) [Памятники истории и культуры Украинской ССР. – К.: 1987 г., с. 67].

В 1962 р. Волинський обком КПУ рекомендував зняти пам’ятку з державного обліку. Підстава: перебудований, потребує капітального ремонту. Використовується міськкомунгоспом як жилий будинок. Дата заснування викликає сумнів (Лист Волинського обкому КПУ до ЦК КПУ від 4 жовтня 1962 р.)

Джерело: сайт «Українська спадщина»

Монастир василіанів 1647 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про впорядкування справи обліку та охорони пам’ятників архітектури на території Української РСР” № 970 від 24.08.1963 р.].

Клопотання волинських комуністів щодо цієї пам’ятки не було враховано.

Монастир василіан 1647 р. (вул.Кондзелевича, 5) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Комплексу споруд Луцького братства не таланило як в історії функціонування, позначеній численними руйнуваннями і втартами, так і в обліку пам’яток. Сучасна охоронна документація не знає такого комплексу, не має він і єдиної адреси. Згідно документації Луцьк має дві окремих пам’ятки: церкву Воздвиження і «монастир василіян».

«Монастир василіян» було споруджено в 1647 р. як братський будинок, в якому містилсь його установи: шпиталь, школа, бібліотека та друкарня.

Тільки в 1713 р. церкву і братський будинок було передано ордену василіян, який відкрив тут свій монастир. Василіяни володіли цим комплексом з перервою до 1833 р.

Корисні статті у Вікіпедії: , .