Городище пізньоскіфське

1975 р. Паспортна інформація

Любимівське городище

Пам’ятка археології

III ст. до н.е. – III ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Каховський район, с. Любимівка (центр сільської Ради), на західній околиці села, на лівому березі Каховського водосховища.

Загальний опис:

Городище орієнтоване у напрямку північ-південь. Розташоване на обривистому березі водосховища на висоті 20-25 м від рівня води. Межі городища: на півдні, сході і заході – вали й рови, на півночі – береговий обрив. Площа городища – близько 3,5 га. По всій площі пам’ятки – численні заглиблення від давньої виробки каменю. На сході та заході, в безпосередній близькості від городища – глибокі балки. Поверхня задернована.

На городищі відкриті численні залишки кам’яних споруд, в т.ч. будівельного комплексу. Серед знахідок: круглі ручні жорна, рибальське грузило, ткацькі прясла і грузила, срібний динарій імператора Трояна 112-117 рр. н.е., ліпна і кружальна кераміка, в т.ч. чорнолакова, античні амфори; знахідки середньовічної слов’янської кераміки нечисленні. Виявлені кісткові залишки свійських тварин і риби. Все це свідчить про розвиток економіки того часу.

Історична довідка:

Пам’ятка є пізньоскіфським городищем сарматського часу, за часів Київської Русі тут перебувало слов’янське населення.

Пам’ятка згадується А.П. Чирковим в 60-х роках 19 ст. В 1912 р. городище обстежене розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей). В 1926 р., 1927 і 1929 р. І.В. Фабриціус (Херсонський музей) провела розкопки. В 1951-1952 рр. пам’ятка розкопувався Л.Д. Дмитровим (Експедиція Інституту археології АН УРСР). В 1972 р. – В.М. Даниленком (Інститут археології АН УРСР).

Колекція знахідок зберігається в Херсонському краєзнавчому музеї, в Інституті археології АН УРСР і в археологічному музеї АН УРСР (м. Київ).

(За даними 1975 р.).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р.; Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 741

Основна бібліографія, архівні дані:

Чирков А.П. Краткий очерк городищ, находящихся по Днепру и его лиману // ЗООИД.- Т. VI.- Одесса, 1867.- С. 546 и дальше.

Гошкевич В.И. Древние городища по берегам низового Днепра // ИАК.- Вып. 47.- СПб., 1913.- С.142.

Фабриціус І. Любимівське городище (розкопування 1926, 1927, 1929 рр.) // ВОКК.- Ч. 4-5.- Одеса, 1930.- С. 113-118.

План розташування городища.

Ситуаційний схематичний план.

Фабриціус І.В. Любимівське городище: розкопування 1926, 1927, 1929 рр. – Вісник Одеської комісії краєзнавства, 1930 р., т. 4-5, с. 113 – 119.

Дмитров Л.Д. Раскопки Любимовского городища. – Краткие сообщения Института археологии АН УССР, 1955 г., т. 4, с. 67 – 69.

Дмитров Л.Д., Зуц В.Л., Копилов Ф.Б. Любимівське городище рубежу нашої ери. – Археологічні пам’ятки УРСР, 1961 р., т. 10, с. 78 – 100.

Крапивина В.В. Сероглиняная керамика Любимовского городища. – “Археологические исследования на Украине в 1978 – 1979 гг.”, Днепропетровск, 1980 г., с. 97.

Ситуаційний схематичний план
План розташування городища