Костел св.Карла Борромео

Lubaczów – par. Św. Karola Boromeusza

ul. Mickiewicza 85, 37-600 Lubaczów,

Proboszcz: ks. Zbigniew Kociołek (1950-1974-1994)

Wikariusze: ks. Artur Schodziński (1979-2004-2006)

Rezydent: ks. Zbigniew Przewrocki (1962-1988-2000)

Do parafii należą miejscowości: a) ulice: Abpa Baziaka, Armii Krajowej, Batalionów Chłopskich, Bohaterów Września, Bolesława Chrobrego, Bolesława Krzywoustego, Budowlanych, Chopina, Gen. Roweckiego, Gen. Sikorskiego, Kasztanowa, Kolejowa, Kombatantów, Konopnickiej, Korzeniowskiego, Leśna, Mickiewicza / od nr 47 i 56 do końca /, Nowa, Nowickiego, Okrężna, Osiedle Jagiellonów / bez nr 5, 5 A i 9 /, Osiedle Mickiewicza, Osiedle Unii Lubelskiej, Piaski, Piaskowa, Prof. Witwickiego, Przemysłowa, Pszennego, Rolna, Szpitalna, Unii Lubelskiej / od ul. Konopnickiej do końca /, Westerplatte, Witosa, Władysława Łokietka, Wodna, Wojska Polskiego, Zielona.

b) miejscowości: Antoniki, Bałaje, Mokrzyca.

Kościoł filialny: Antoniki

Odpust: św. Karola Boromeusza (niedziela po 4 listopada)

Liczba mieszkańców: 6200

Historia parafii:

Parafia pw. św. Karola Boromeusza w Lubaczowie została erygowana, w 1979 r., przy kościele św. Mikołaja, który do tego czasu służył parafii św. Stanisława bm jako kościół szkolny.

Obecny kościół parafialny z lat: 1995 – 1998, wg projektu archidiec. Stanisława Dzioba z Przemyśla, jako wotum wdzięczności za pobyt w Lubaczowie Ojca Świętego Jana Pawła II, podczas czwartej pielgrzymki do Ojczyzny, poświęcony, 2 czerwca 1999 r. przez bpa Mariusza Leszczyńskiego.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii

Kościół filialny w Antonikach

C. Miejscowości i ulice wchodzące w skład parafii: Antoniki, Bałaje, Mokrzyca

Odpust: św. Karola Boromeusza (I niedziela listopada)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 7.00, 9.00, 10.00 (w Antonikach), 10.30, 12.00, 15.00, 18.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1979

małżeństw od r. 1979

zmarłych od r. 1979

Kronika parafialna od r. 1994

Zgromadzenia zakonne istniejące na terenie parafii: Zgromadzenie Sióstr Świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny

Organizacje, stowarzyszenia i ruchy religijne: Legion Maryi, Koła Żywego Różańca, Apostolstwo Maryi, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Lubaczowie, Szkoła Podstawowa nr 1 w Lubaczowie