Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Про справу не говори з тим, з ким можна, а з ким треба

Богдан Хмельницький

?

Церква св. Олексія

Церква св. Олексія

Розмір зображення: 800:630 піксел

Перша в селі дерев’яна церква була збудована у 1906 р. 1 Зачинена після першої світової війни. Зруйнована з наказу польської влади під час акції нищення церков на Холмщині 28 червня 1938 р. 2

Розташовувалася на рівній ділянці при сільській дорозі. Складалася з прямокутного головного об’єму (внутрішньо виділені були бабинець, нава і вівтар) і двоярусної, квадратової в плані вежі-дзвіниці, що прилягала до чільного фасаду. Наву вкривав трисхи-лий дах, що утворював причілок на чільному фасаді. Гребінь даху вінчала цибуляста маківка на сліпому ліхтарі. Дзвіниця була вкрита пірамідальним наметовим дахом, завершеним невеличкою маківкою. Вхід в західній стіні вежі попереджував невеликий ґанок на двох різьблених колонах. Стіни церкви і вежі були шальовані вертикально дошками і лиштвами і завершені профільованим ґзимсом, що, переходячи з головного об’єму на вежу, ділив її на два яруси.

1. Інтерпеляція посла д-ра Степана Барана до премієр міністра (1938). // Надбужанщина. – Нюйорк, Париж, Сідней, Торонто. 1986. Т. 1. – С. 700-713.

2. Діло. – Львів, 1938. ч. 153. – С. 1-2.

Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 279.