Свитський корпус

Побудований в одну лінію з палацом Фредерікса теж дещо пізніше від часу спорудження Білого палацу. Це велика триповерхова споруда (архітектор – М.Краснов), внутрішнє розпланування якої було докорінно змінене під час відбудови після пожежі.

Корпус виконаний у стилі неоренесансу, потинькований, з цоколем із штучного каменю. Його довгий, симетрично вирішений фасад розчленовано трьома ризалітами, а загальна горизонтальна композиція підкреслена лініями карнизу, міжповерховими гуртами, ритмом віконних отворів та численних балконів.

Неподалік було збудовано кухню (зруйнована в 1970-х роках), з’єднану з Білим палацом підземним переходом.

Білий палац, палац Фредерікса та свитський корпус завершили формування ансамблю репрезентативних споруд Лівадійського комплексу.

Водночас реконструйовано та збільшено будівництвом нових житлових, господарських будинків та інженерних споруд східну господарську частину лівадійської території. Це було доручено архітектору відомства уділів Г.Гущину. У формах модерну побудовано театр, електровню (1911 р.), стайню, гараж на 25 “моторів” та інші споруди. Гараж, як найкраща споруда цього типу в Європі, був відзначений царем при нагородженні архітектора Г.Гущина золотим портсигаром з діамантами.

У стилі модерн зведено також лівадійські училища (нині – міська лікарня), павільйон у палацовому саду (нині – територія міської лікарні), хоча й не забуваються при цьому, зокрема тим же Г.Гущиним, і “мавританські” мотиви, як у будинку корпусу № 3.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 66.