Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Церква св.Іллі 1720 р. (дерев.) [Шематизм єпархії Перемиської на 1925 р., с. 255; Памятники истории и культуры Украинской ССР: каталог-справочник. – К.: Наукова думка, 1987 г., с. 325].

Дерев’яна церква св.Іллі 1720 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 104].

с. Лісновичі (Лісневичі).

Городоцький.

Церква св. пр. Іллі. 1720.

Вперше згадується у документах 1515 р. Теперішня дерев’яна тризрубна одноверха церква, низький восьмерик нави якої вкритий шоломовою банею, збудована у 1720 р. У 1777 р. парафія отримала привілей від Ігнатія Кіліяна Розвадовського, дідича села. Ремонтована на початку ХІХ ст. та у 1875 р. По другій світовій війні не була зачиненою. Ґрунтовне відновлення і реставрацію церкви здійснили у 1991 р. місцеві майстри Петро Ворожбит та Юрій Лаврик. Тоді перебудовано бабинець і вівтар, добудовано захристію. На захід від церкви розташована дерев’яна двоярусна дзвіниця стовпової конструкції, вкрита наметовим пірамідальним дахом.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 725.

Довідка на сайті