Церква трьох святителів

Лінці. Церква трьох святителів, 1856 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 63.

Лінці Ужгородський район

Церква трьох святителів. 1856. (УПЦ)

У 1751 р. за пароха Матвія Долганича згадується дерев’яна церква св. Миколи в посередньому стані, з двома дзвонами, гарними місцевими образами та апостолами на полотні.

Теперішню муровану церкву з бароковою вежею над входом будували 10 років і вона була посвячена св. Миколі каноником Іваном Зомборієм 27 листопада 1856 р. за священика Антонія Бендаса. Разом з тим на фасаді церкви написано 1810 p., як рік спорудження (може, це дата початку робіт), а шематизм 1915 р. подає 1850 р. Вежу і дахи вкрито бляхою в 1911 р. У 1960-х роках церкву розмалювали всередині, а в 1983 провели зовнішній ремонт. Старого іконостасу вже нема, а новий вирізав Іван Сідун.

Біля церкви стоїть мурована дзвіниця, ремонтована в 1962 p., вона має 4 дзвони. Найбільший дзвін, вилитий у Пря-шеві в 1775 р., є цінною пам’яткою ливарництва. Інші дзвони виготовив Ф. Егрі в 1928 та 1936 роках.