Церква св. ап. Петра і Павла

Розмір зображення: 662:800 піксел

Ікона в костелі з неіснуючої церкви. Фото Богдана Мартинюка, квітень 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 257.

Перші згадки походять з 1523 [1] та 1531 [2] рр. В кінці XVIII ст. була збудована нова дерев’яна будівля на місці попередньої. 3 В першій половині XIX ст. у церкві, окрім іконостасу, були встановлені органи. 4 У 1867 та 1872-1874 рр. парафія вчинила сильний опір очищенню обряду та введенню православ’я. 5 З 1875 р. – православна. У документі 1880 р. описана як дуже стара, в дуже знищеному стані. 6 В цей час вона була філією парафії Серочин. Після першої світової війни перетворена на філійну католицьку каплицю. 7 В місцевому костелі зберігається ікона Богородиці з давньої церкви.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991.

3. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

4. Там само.

7. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. T. l. -Siedlce, 1996. – S. 331.