Церква св.Петра і Павла

Розмір зображення: 800:547 піксел

Лазищина. Церква св. Петра і Павла, 1827 р. Світлина 1994 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 609.

Лазищина Рахівський район

Церква св. Петра і Павла. 1827. (УПЦ)

Церква належить до гуцульських церков середньогуцульського стилю. Це базилічна споруда, в якій бабинець і нава об’єднані одним найбільшим об’ємом з невеликими боковими виступами в східній частині, а вівтарний зруб значно менший. Всі частини вкриває двосхилий дах. Над бабинцем – низька башта під чотирисхилим шатром.

На головному фасаді стовпи підтримують піддашшя та трапецієподібний фронтон. На бокових фасадах по чотири прямокутні вікна. Всередині храму – багатоярусний, розкішно різьблений іконостас, гарного різьблення царські двері.

У 1856 р. відбулося освячення новорозмальованого іконостаса. Тоді для оновлення іконостаса 120 ґаздів зібрали як добровільні пожертви 1000 гульденів сріблом. Ще в 1907 р. церкву вкрили бляхою, що відчутно зіпсувало її зовнішній вигляд. У 1957 р. зроблено новий підмурівок. У 1987 р. церкву відремонтовано.

У 1992 р. поряд збудовано муровану дзвіницю.

За переказом, колись чоловік і жінка не мали дітей і дали обітницю збудувати каплицю, якщо з’явиться в них дитина. Продавши дерево, збудували в селі каплицю. З приходом радянської влади каплицю намагалися підпалити, а згодом стараннями тогочасного голови села каплицю розібрали. Одна жінка заховала образи і хрест.

Той самий хрест встановили на його місці в 1992 p., а через рік у центрі села збудували дерев’яну каплицю за формою зруйнованої.

Довідка на сайті

Більше фотографій:

Слід знати, що ця церква знаходиться у селі Лазещина, за 3 км на схід від церкви св. Петра і Павла у Ясіні (у кутку Плитовате). Цю останню церкву часто уміщують у селі Лазещина, – але помилково.