1967 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 786:609 піксел

План церкви Онуфрія в Лаврові. XV ст. Обміри П. Макушенка. Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 50.

У XV столітті в передгір’ях Карпат, у Лаврові біля Самбора, збудовано церкву Онуфрія з оригінальною, так званою триконховою плановою структурою: до головного приміщення з півночі прилягають невеличкі, наполовину вужчі за апсиду конхи-апсидки [Голубець М. Лаврів. – «Записки чина св. Василія Великого», т. II. Жовква, 1926, вип. 1 – 2, стор. 30 – 69; вип. 3 – 4. Жовква, 1927, стор. 317 – 335.]. Конхи і головна апсида перекриті конковим склепінням, а бабинець – півциркульним. Центральне приміщення має систему підпружних арок, що розташовані в два яруси, причому верхній утворює просвіт, набагато менший, ніж нижній. Це зроблено для того, щоб поставити купол на значно вужчому барабані, ніж те приміщення, яке він перекриває. В такій конструкції захоплює відчуття особливого напруження і краси від поєднання підпружних арок різного радіуса з вертикалями барабана. В поперечному напрямі підпружні арки здіймаються урочисто й могутньо. Вони відтинають підкупольний простір і підготовляють перехід до купола.

Завдяки такій просторовій організації і конструкції склепінь нижня частина храму завжди потопає в м’якій пітьмі, і, як контраст до неї, сяє яскраво освітлений підбанник, що ніби височить у повітрі. Мальовничий і досить просторий інтер’єр храму було оздоблено фресками, від яких збереглися лише розписи бабинця.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 49.