2007 р. У пошуках ідентичності

Богдан Юрочко

Дата: 23.04.2007

Лаврів вибрали для закладання “каменя” братання старосамбірчан не випадково – Лаврівський монастир, який цього року святкуватиме 800-річчя, є цінною історичною пам’яткою.

Тут поховано не лише українських і сербських єпископів та митрополитів, литовського та румунських князів, а й, згідно з легендами, святого Онуфрія, перського царевича, покровителя породіль. Однак найзнаменитіша тутешня могила належить, безперечно, синові Данила Галицького князеві Леву. За часів Австро-Угорської імперії Лаврів був освітнім центром для території від Стрия до Сянока.

Нині триває активна робота зі збору документів, аби Лаврівську обитель занесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Як розповів “Газеті” ініціатор висадки “Отчого лісу”, голова Старосамбірської районної ради Володимир Горбовий, це – неформатна зустріч вихідців зі Старосамбірщини, на якій вони змогли б познайомитися, щоб підтримувати взаємини й надалі.

“Щоб пам’ятали, що нас об’єднує рідний край”, – наголосив він. Незабаром відбудеться й офіційна частина – 12 травня у Львові пройде Конгрес старосамбірчан, а до кінця травня проведуть аналогічний захід у столиці.

Серед присутніх можна було помітити представників науки, культури, спорту та політики. І якщо культурні діячі демонстрували свій хист на сцені та роздавали автографи, то політики були “зірками” вже на самому схилі, який засаджували деревцями.

У спритності садіння змагалися між собою Михайло Гичка, депутат обласної ради трьох скликань, головний лікар Львівського обласного клінічного діагностичного центру, та колишній міський голова Львова Любомир Буняк, уродженець села Страшевичі Старосамбірського району. Вони, не боячись вимастити землею костюми, завзято копали ямки та з жартами коментували цей процес.

“Я навіть не знаю, що сказати, – наголосив Михайло Гичка. – Це дійство змушує задуматися над тим, що всі нинішні перипетії – дурниця, нам треба діяти спільно, як оце зараз усі спільно висаджують ліс”. Пан Гичка, за його словами, висадив 18 дерев, частину – спільно з Любомиром Буняком. “Висадив би й більше, але дівчата не дозволили”, – зауважив він.

Любомир Буняк не відставав і теж посадив близько 20 дерев. “Це прекрасна акція, – наголосив він. – Не знаю, кому вона спала на думку, але це – чудово, і той, хто це придумав, – молодець. Такі заходи зближують людей”.

Упродовж декількох годин на відносно невеликій ділянці пагорба край монастиря було висаджено близько двох тисяч деревець. Як пояснили лісівники, не всі дерева приймуться, а з тих, які таки пустять коріння, виросте чудовий мішаний ліс. Іншу частину пагорба досадять “Отчим лісом” під час наступних зустрічей вихідців зі Старосамбірщини.

Джерело: “Львівська газета”