Церква св.Михаїла (стара)

Лавочне. Церква св. арх. Михайла

Дерев’яна церква бойківського типу, зведена в 1814 році. У 1841 році старанням о. Степана Шепегія майстер Михайло Билень відремонтував храм. Будівля складалася з трьох квадратових зрубів, з них зруб нави був ширший. Вінчав наву комбінований верх з одного четверика й трьох восьмериків. Над вівтарем і бабинцем здіймалися верхи з одного четверика та двох восьмериків. Розділяли верхи широкі коші. Верх бабинця трохи нависав над входом. У його горішній частині була емпора-каплиця, оточена відкритою арковою галереєю на другому ярусі. Оперізувало будівлю широке спільне піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів. У 1907 році коштом громади й співвласника села В. Шмідта поряд зі старою збудовано нову дерев’яну церкву, ймовірно, за проектом архітекта Василя Нагірного. Під час боїв Першої світової війни старий храм зазнав ушкоджень. Взимку 1921 року будівлю разом з іконами й хоругвами продали за 20 000 марок у село Грабовець коло Стрия, де її перебудували.

Драган М. Українські деревляні церкви. – С. 91.