Великі Кусківці с

Перша згадка: 1785 р. [Історія міст і сіл УРСР : Тернопільська область. – К. : ГРУРЕ, 1973 р.].

Великі Куськівці, сільрада (1944) на р.Заболотівка (лівий доплив р. Жирак), у 10 км від районного центру. Найближча залізнична станція Бережанка (5 км). В 1952 р. до села приєднані хутори Гори, Додатки, За Двором, Заруддя, За Церквою, Лісковий, Малосілля, Моріг, Пеньки. Пл. 3.2 кв.км. Дворів – 230, населення – –618 осіб (2014). Загальноосвітся середня школа 1–2 ст. (1973), дитсадок “Малятко”, Будинок культури (1987), бібліотека, амбулаторія сімейної медицини, відділення зв’язку, 3 торговельних заклади.

Вважається, що село засноване князями Збаразькими. Знищене кочівниками, відновлене на поч. 16 ст. і тому 1-ша писемна згадка – 1545 р., коли вже їх 21 дим фігурував у суді кн. Вишневецького зі Збаразьким. Володіння кн.Вишневецьких з 1549. Зафіксовано назви: 1785 р. – Коськівці; 1874 р. – Великі Коськівці; з 1920 р. – Великі Куськівці.

У 1778 р., над ставком поставлено перевезений з іншої місцевості більш давній дерев’яний храм Архангела Михайла. Церква діяла до 1933 р., коли розпочоалось будівництво нової муровананої церкви, освяченої на Петра і Павла (12 липня) 1937 р. Церковний будівелньий комітет очолював отець М.Скрипник. Богослужіння тривало до 1962, коли радянська влада закрила храм. Відкрито знову в 1988 р. Кам’яний хрест 16 ст.

[Довідку склав Руслан Трохимович Баран і надіслав нам на сайт 30 жовтня 2015 р., за що ми йому щиро вдячні.]