2008 р. Львівська облрада заопікується некрополем воїнам УНР у польському Ланьцуті

Дата: 03.11.2008

У профільних комісіях Львівської обласної ради зараз розглядається лист Посольства України у Республіці Польщі щодо впорядкування українських поховань на території Польщі. Про це ЗІКу повідомив начальник відділу зовнішніх зв’язків та промоції регіону Львівської обласної ради Тарас Возняк.

Після консультацій із працівниками Посольства і Міжвідомчої комісії з питань міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій при Кабінеті Міністрів України пропонується підтримати пропозицію взяти Львівській обласній раді опіку над некрополем воїнам Української Народної Республіки у м. Ланьцут Підкарпатського Воєводства (Республіка Польща). Як зазначив Тарас Возняк, загалом на території Польщі сорок великих українських військових цвинтарів, де поховані воїни УНР та УПА. Львівщина уже мала досвід такої опіки.

Зокрема, пропонується внести в бюджет Львівської області 2009 р. витрати пов’язані з частковим фінансуванням робіт із впорядкування некрополя (виготовлення на території України елементів некрополя і перевезення їх до РП). Іншу частину витрат пропонувати взяти на себе міжвідомчій комісії у справах увічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій.

Проектні пропозиції підготувало Об’єднання українців Польщі, зокрема п. Юрій Лисюк та професор Олександр Колянчук.

Бургомістр м. Ланьцут Станіслав Ґвіздак у консультаціях з Посольством висловив свою підтримку відновленню некрополя.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»