Садиба із с.Мамекине [№ 5]

Садиба селянина-середняка з Чернігівщини. Кінець 19ст.

Комплекс споруд демонструє характерну рису народного будівництва Чернігівщини – поєднання рублених і плетених конструкцій.

Хата з с. Мамекіно, Новгород-Сіверського повіту, Чернігівської губ. Складається з рубленої хати та плетених сіней. Зруб хати із соснових колод діаметром 30-35 см. Дах покрито соломою «під тичку» по кроквах і латах. Опалення напівкурне: дим виходить через отвір у стіні, т зв. «каглу», і вільно розвіюється по горищу.

Хлів з с. Рижки Сосницького повіту Чернігівської губ. Конструкція – каркас із плетеними стінами під дахом на сохах. Дах критий соломою по ключинах «під дощечку» або «під гузер» (солому кладуть гузирем донизу і розправляють спеціальною дощечкою або гребінкою).

Клуня з села Карацюбин, Конотопського повіту, Чернігівської губ. За конструкцією аналогічна хліву. Приміщення хліву використовується для експонування промислової олійниці з с. Лукнів, Кролевецького повіту та колекції дрібних олійниць.