Польський король Болеслав Хоробрий рубає шаблею Золоті ворота

Розмір зображення: 800:624 піксел

Болеслав Хоробрий ходив походом на Київ у 1018 році, коли ніяких Золотих воріт ще не було, а було поле поза містом.

Картинка з популярної ілюстрованої історії Польщі страждає ще й іншими анахронізмами: у короля в руці зовсім не меч (який буцімто пощербився від удару), а шабля; лати й шолом скидаються на 16 століття.

Але для “патріотичнго виховання” все це не має значення – головне, що “наші перемагають”, принаймні на картинці.

Джерело: Sokolowski August Dzieje Polski ilustrowane. – Warszawa, 1899, t. 1, s. 18.

Оскільки поляки приписують рубання Золотих воріт то Болеславу Хороброму (1018 р.), то його онуку Болеславу Сміливому (1069 р.), ясно, що ця легенда утворилась значно пізніше, і, можливо, не без впливу повістей про Трістана та Ізольду, в яких пощерблений меч Трістана відіграє поважну роль.