2011 р. Скандальний будинок в центрі Києва пробув пам’яткою лише місяць

Тільки місяць скандальний будинок на вул. Грушевського, 4-б пробув у статусі пам’ятки. Днями київська влада, певно, під тиском забудовника позбавила будівлю, на місці якої збираються побудувати 50-поверховий готель, статусу нововиявленої пам’ятки. Про це повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Громадськість активно воювала за цей будинок, який єдиний з аналогічних споруд не набув статусу пам’ятки. Адже забудовники мріяли його знести, а місце забудувати висотним готельним монстром. Але, зрештою, науковці, проаналізувавши ситуацію, таки надали відповідний статус історичній споруді», – згадує О.Бригинець.

Депутат нагадав, що 21 вересня 2011 року на засіданні Науково-методичної ради при Київському науковому методичному центрі по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії культури, будинку надали статус нововиявленої пам’ятки культурної спадщини.

На підставі вказаного рішення Науково-методичної ради, Головне управління охорони культурної спадщини КМДА 31 жовтня 2011 року видало наказ про включення зазначеного будинку до переліку нововиявлених пам’яток культурної спадщини. Пам’ятку не встигли занести до Державного реєстру нерухомих пам’яток.

«Але свято на вулиці пам’яткозахісників було недовгим. Статус як надали, так і забрали. Переконаний, що за відміною статусу історичного будинку, визирають вуха забудовників і високопосадовців», – впевнений О. Бригинець.

Будинок на вул. Грушевського, 4-б передали під знесення ТОВ «Грааль» для будівництва за цією адресою 160-метрового готельного комплексу. Проект був розкритикований авторитетними архітекторами Києва і викликав осуд громадськості ще на етапі його обговорення, але не був скасований владою. Зараз ТОВ «Грааль» доводить історичний будинок до занепаду.