^Будинок (№ 5)

2011 р. Будинок, який хотіли знищити заради 50-ти поверхового готелю на Хрещатику, визнали…

2011 р. Будинок, який хотіли знищити заради 50-ти поверхового готелю на Хрещатику, визнали пам’яткою

27 Жов 2011

Будинок який київська влада свого часу передала для знесення заради будівництва 50-ти поверхового готелю, визнано пам’яткою. Відповідна пропозиція – внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток об’єктів культурної спадщини будинку, на вул. Грушевського, 4-б була підтримана на засіданні Науково-методичної ради при Київському науково-методичному центрі.

Про це заявив голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

«Громадськість багато років послідовно боролись за цей будинок, і схоже, ми стоїмо на порозі великої перемоги. Але для цього потрібно, щоб експерти Міністерства культури підтвердили високий охоронний статус цієї будівлі», – зазначив О. Бригинець.

Депутат нагадав, що складність цього рішення полягає в тому, що за проектом будівництва багатоповерхового готелю, стоїть родина міністра науки і освіти Д. Табачника. Є небезпека, що міністр зможе використати своє високе посадове становище для тиску на чиновників братнього міністерства. Тож, наголошує О. Бригинець, боротьба не закінчилась.

Цей будинок унікальний, в ньому жили і творили видатні українські митці. В громадських діячів вже є план реабілітації та адаптації споруди. Вже була пропозиція створити в ньому громадський мистецький центр, своєрідну культурну точку в центрі Києва.

Нагадаємо, будинок передали під знесення ТОВ «Грааль» безкоштовно, без жодної компенсації місту, з метою побудови за цією адресою 160-метрового готельного комплексу. Проект був розкритикований авторитетними архітекторами Києва і викликав осуд громадськості ще на етапі його обговорення, але не був скасований владою. Тому ТОВ «Грааль» зараз не використовує приміщення, а доводить історичний будинок до занепаду.

2011 р. Дізнавшись, що будинок отримав статус пам’ятки, забудовники почали його нищити
2011 р. Скандальний будинок в центрі Києва пробув пам’яткою лише місяць