2009 р. Висотку на Європейській площі почнуть будувати у 2010

Дата: 13.10.2009

На Європейській площі вже в наступному році планують почати будівництво 48-поверхового комплексу European Plaza Kiev, який планують відкрити до 2012 року. У будинку площею 180 тисяч кв.м. хочуть розмістити офіси люкс-класу, п’ятизірковий готель майже на 200 номерів і більше 40 апартаментів, які, ймовірно, займуть останні поверхи, і з їхніх вікон відкриються панорамні види практично на весь Київ.

Готель будують за нині діючим готелем “Дніпро”, на місці знесеного кілька років назад ресторану “Столичний”, пише “Сегодня”. На минулому тижні Київрада продала за 1,248 мільйона гривень ТОВ “Грааль” ще дві сотки землі до вже куплених 80.

У Головному управлінні архітектури кажуть, що “Грааль” не просто купує додаткову землю для виконання зобов’язань, що лягли на компанію у зв’язку з будівництвом. Мовляв, товариство повинне модернізувати інженерні мережі у всьому кварталі: це і Європейська площа, і Грушевського, і Інститутська аж до Банкової, а також поставити електропідстанцію й автономну котельню.

Щоправда, остаточного рішення по висотності будинку поки немає, відзначає видання. На містобудівних радах розглядали два варіанти: або висотка 130 метрів (36 поверхів), або на 160 – майже 50 поверхів. За словами архітектора Сергія Целовальника, ймовірно, висотка буде у160 метрів, оскільки менше – не вигідно інвесторові.

Крім того, він наголосив, що незважаючи на заборону будувати будинки вище 100 метрів (вимоги пожежної безпеки), знижувати поверховість не будуть. “Будинок зведуть як експериментальний”, – сказав Целовальник.

Під висоткою буде трирівневий паркінг та два рівні підземного торгового центра, куди можна буде входити і в’їжджати з Володимирської, Грушевського і Майдану.

У “Київавтодорі”, який виступає замовником будівництва підземної стоянки і торгового центра, кажуть, що нині все гальмується через брак коштів. “Поки лише виконані геологічні розшукування. У будь-якому випадку, будівництво затягнеться на кілька років, і в цей час будуть перекривати рух на ділянці між Європейською і Майданом”, – наголосив голова “Київавтодору” Георгій Глинський.

Джерело: “Українська правда, Київ”