2009 р. Лист Голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури П. Толочка

Міністру регіонального розвитку та будівництва України Куйбіді В. С

Дата: 21.07.2009

Документ дослівно. Лист Голови Українського товариства охорони пам’яток історії та культури П. Толочка з приводу будівництва висотного готельно-офісного комплексу по вул. Хрещатик, 5 у Києві

Шановний Василю Степановичу!

Рішенням Науково-методичної ради Міністерства від 05.07.2007 р. № 25 «Про розгляд питання щодо експериментального проектування і будівництва готельно-офісного комплексу по вул. Хрещатик, 5 у Печерському районі м. Києва» визнано можливим експериментальне проектування та будівництво готельно-офісного центру висотою до 130 м.

Українське товариство охорони пам’яток історії та культури занепокоєне негативними наслідками, які неминуче виникнуть в результаті спорудження хмарочоса на центральній вулиці столиці, що є історичним об’єктом всенародної повоєнної відбудови, коли в умовах обмежених економічно і матеріально технічних можливостей був створений ансамбль, який з часом визнано справжнім витвором містобудівного мистецтва.

В процесі розгляду цього питання на засіданні Колегії Товариства (постанова № 52/3 від 01.07.2009 р.) було відзначено, що будівництво комплексу не відповідає як вітчизняним, так і міжнародним містобудівельним нормам, суперечить принципам формування Хрещатика, вносить глибокий дисонанс в гармонійну систему масштабних співвідношень, створює прецедент для вторгнення до історичного центру надвисоких будівель.

З огляду на вищезазначене, рішення Науково-методичної ради Мінрегіонбуду пам’яткоохоронна громадськість вважає не виваженим. На наше переконання, питання можливості будівництва мала б спочатку розглянути Науково-методична рада Міністерства, до складу якої входять провідні фахівці в галузі охорони містобудівної спадщини і лише після визнання в принципі можливою реалізацію такого проекту, розглядати його технічні параметри.

Переконливо просимо повернутися до розгляду питання щодо будівництва готельно-офісного комплексу на засіданні Науково-методичної ради Мінрегіонбуду або ж на спільному засіданні обох рад.

З повагою,

Голова Товариства, академік НАН України П. П. Толочко