2007 р. На Хрещатику побудують 160-метровий офісно-готельний комплекс

Дата: 27.12.2007

Містобудівна рада Києва затвердила обґрунтування будівництва багатофункціонального комплексу на вул. Хрещатик, 5. Як повідомляє ЛІГАБізнесІнформ, починається проектування на центральній вулиці столиці офісно-готельного комплексу з торговельними приміщеннями та підземними паркінгами.

За попередніми розрахунками замовника проекту, капіталізація майбутнього об‘єкта становитиме понад 300 млн євро. Планований термін уведення в експлуатацію першої черги комплексу – 2010 рік. Він складатиметься з готелю класу п‘яти зірок, готельних апартаментів, офісного комплексу класу “А” із сучасною конференц-функцією, а також торгово-розважальної складової, розташованої в підземному просторі на ділянці від Майдану Незалежності до Європейської площі та під самою Європейською площею. Крім цього, планується будівництво дворівневого підземного паркінгу.

Передбачувана загальна площа комплексу – близько 180 тис. квадратних метрів, з них: готельний комплекс – близько 84 тис. кв. м, торгово-розважальна зона в підземному просторі – 47 тис. кв. м, паркінг на 2 тис. машиномісць – 40 тис. кв. м.

Активні дискусії серед членів Міськради викликало питання поверховості майбутнього будинку. У результаті було ухвалене рішення не споруджувати об‘єкт понад 160 метрів. Також рекомендовано доопрацювати силуетну частину будинку та траспортно-пішохідну схему Європейської площі. На думку одних архітекторів, транспортна розв‘язка на площі повинна бути багаторівневою, щоб збільшити пропускну здатність машин. Інші ж вважають, що непоганим рішенням могло б стати будівництво тунелю.

Розроблювачам проекту також порекомендували доопрацювати питання вдосконалення прилеглих до майбутнього комплексу будинків, у тому числі перспективи реконструкції готелю “Дніпро”. Генеральний директор ТОВ “Грааль” (власник ділянки забудови та інвестор будівництва – ред.) Ірина Окунєва зазначила, що “головна мета даної частини проектування – утвердження об‘ємно-просторового рішення об‘єкта та розробка оптимальної транспортно-пішохідної схеми для створення візуального, комунікаційного і архітектурно-просторового зв‘язку двох значних площ столиці – Майдану Незалежності та Європейської площі”.

Нагадаємо, найоптимальныше архітектурне рішення даного будівництва шукають вже протягом п‘яти років. У 2006 році Міськрада вибрала дві кращі роботи і рекомендувала архітектурним майстерням об‘єднатися для подальшої реалізації цього проекту.

Джерело: “Київський портал”