Тимур Бобровський

Печерний комплекс на території Видубицького монастиря, 11 ст.

(археол.).

Представлений двома ділянками з’єднаних між собою підземних галерей, що починаються під фундаментами Михайлівської церкви й продовжуються на схід від неї. За даними обстежень, цей комплекс виник у давньоруські часи й становив первісне печерне поселення видубицьких ченців, що передувало розбудові наземного монастиря. Глибина розташування – бл. 4,5 м, довжина дослідженої ділянки – понад 10 м. Пам’ятка перебуває у законсервованому стані й потребує дослідницьких та реставраційних заходів.

ЦДІАУ, ф. 725, оп. 1, спр. 77 (Эртель А. Д. Отчет об осмотре пещеры, открытой в июле 1916 г. при земляных работах в Выдубицком монастыре);

Каргер М. К. Археологические исследования древнего Киева: Отчеты и материалы (1938 – 1947 гг.). – К., 1950;

Стрихарь М. Н., Бобровский Т. А. Спелео-археологические изыскания 1990 г. в Киевской области // Проблеми вивчення та охорони пам’яток археології Київщини. – К., 1991.