Купецьке зібрання (№ 2)

Розмір зображення: 800:600 піксел

Згідно постанови Кабінету міністрів України № 1421 від 28.11.1996 р. будинок Національної філармонії (колишнього Купецького зібрання) (Володимирський узвіз, 2) включено до списку пам’яток загальнодержавного значення.

Будинок Національної філармонії 1911 р. (вул.Грушевського, 1) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Згідно постанови Кабінету міністрів України № 928 від 3.09.2009 р. будинок Національної філармонії (колишнього Купецького зібрання) (Володимирський узвіз, 2) виключено зі списку пам’яток історії загальнодержавного значення.

Купецьке зібрання містилось на сучасній Європейській площі (Володимирський узвіз, 2).

21 – 23 (6 – 8) квітня 1917 р. в будинку колишнього Купецького зібрання працював Всеукраїнський національний конгрес.