2009 р. У “Софії Київській” відкриється перший в Україні Музей митрополита

Валентина Пащенко

Дата: 01.05.2009

1 травня, відкриється перший в Україні Музей митрополита, яким стане постійно діючим. Тут буде представлено відновлені інтер’єри митрополичих покоїв, відтворені завдяки скоординованим зусиллям фахівців різних галузей – архітекторів, мистецтвознавців, істориків. Про це повідомила сьогодні генеральний директор Національного заповідника “Софія Київська” Неля Куковальська.

Митрополичий палац – визначна архітектурна та історична пам’ятка України XVIII ст., яка разом з ансамблем Софійського собору внесена до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Будинок митрополита був резиденцією першої духовної особи України, де у різні часи проживали такі відомі церковні діячі, як Варлаам Ванатович, Рафаїл Заборовський, Євген Болховітінов та інші.

Неля Куковальська нагадала, що у презентованому торік після реставрації палаці планується створити Музей архітектури. “Через брак коштів на повну експозицію доводиться збирати її поетапно. І перший етап – це повністю відтворені інтер’єри в стилі ХVІІІ – ХІХ століть першого поверху, одна з найголовніших експозицій майбутнього музею”, – сказала вона, уточнивши, що представлені в експозиції меблі придбані на аукціоні “Сотбіс” і є подарунком Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”.

При відборі для Митрополичого будинку за взірець брали автентичні меблі XVIII-XIX ст. “Ці унікальні меблі різного призначення, а також килими і предмети побутового вжитку ми вибирали з таких позицій, щоб вони відтворювали епоху, звичаї та інтер’єри саме будинків, де розміщалися митрополити. Кожен з цих предметів має свою історію, з якою буде цікаво ознайомитися”, – сказала Неля Куковальська.

Крім експозиції, до уваги відвідувачів буде і простір усього палацу – як він виглядав за часів митрополитів Київських: із олійним живописом XVIII ст., що зберігся на стінах колишньої домової церкви; з печами, складеними за автентичними взірцями, знайденими на подвір’ї під час ремонтно-реставраційних робіт. Кахлі для цих печей виготовлені і розписані вручну.

За словами Нелі Куковальської, в Митрополичому палаці будуть проходити періодичні виставки. Найближчою стане велика експозиція, що готується разом із Києво-Печерським заповідником і репрезентуватиме скарби сакрального мистецтва. “Вона займатиме два поверхи: три зали і приміщення домової церкви. Це буде унікальна, дуже цікава експозиція”, – пообіцяла Неля Куковальська.

Джерело: Укрінформ