1968 р. По Україні

Г. Н. Логвин

Найяскравішим твором нового стилю, що складався на Україні з XVIII ст. на основі творчого використання європейського барокко і відомий під назвою українського барокко, є дзвіниця Софійського собору. Після пожежі вона була відбудована і оздоблена ліпними орнаментами. її перші два яруси повністю зберегли свою первісну архітектуру.

Прагнення звеличити батьківщину знайшло вияв у спорудженні високих дзвіниць, проїзди яких водночас були тріумфальними брамами. їм належить важлива містобудівна роль. Вони стають головною вертикальною домінантою в композиції ансамблів монастирів і соборів, а також і всього міста. Пластична виразність архітектури дзвіниці досягається тим, що майстер у площині стін ніби врізує глибокі півциркульні ніші, оздоблює їх вибагливими соковитих форм наличниками, а портали перетворює на багатопланові архітектурні композиції з складними обрисами колонок фронтончиків, наличників. Часом їх наче накладають один на одного, завдяки чому створюється враження глибинності в планах, соковита і яскрава світлотіньова гра.

З розвитком мистецтва в ньому дедалі більше виявляються бурхливий рух, надмірна пишнота, а часом і переобтяженість; ліплені орнаментальні оздоби стають неодмінним атрибутом архітектури 20 – 50-х років XVIII ст. Відповідно до цих смаків при відбудові дзвіниці в 1744 – 1748 рр. їй надають ліпленого орнаментального і сюжетного декору, а щоб ще більше виявити його, фарбують стіни в блакитний колір. Блиск золота, яскравий колір тону весняного неба, білі орнаменти й архітектурні деталі іскрились і сяяли під промінням полудневого сонця, створюючи радісний, святковий образ споруди.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 47.