2007 р. Екс-радник Ющенка відкриє у Києві музей вартістю 4-5 мільярдів доларів, а Жерар…

2007 р. Екс-радник Ющенка відкриє у Києві музей вартістю 4-5 мільярдів доларів, а Жерар Депардьє – ресторан

Дата: 21.08.2007

Екс-радник Президента Віктора Ющенка, сірійський бізнесмен Харес Юссеф і французький актор Жерар Депардьє мають намір відкрити у 2008 році в Києві ресторан.

“Три тижні тому я купив семиповерховий будинок на вулиці Володимирській, 4. Це колишній палац князів ще минулого століття. Він коштував мені кілька десятків мільйонів доларів”, – сказав він в інтерв’ю газеті “Дело”.

“Я будую там арт-центр. А на першому поверсі ми разом з Жераром Депардьє відкриємо ресторан. У нього вже є два заклади в Парижі, і Жерар давно хотів відкрити ресторан в Україні”, – пояснив він.

За словами Юссефа, Депардьє -- його “друг і партнер”: “Ми з ним маємо спільний бізнес – телевізійний, виноробний і ресторанний”.

Екс-радник Ющенка розповів, що його арт-центр “буде спрямований на старовинне мистецтво, а не на сучасне, основним у ньому буде музей мистецтва античності, Середземномор’я і Близького Сходу”. На питання, які експонати будуть представлені, Юссеф відповів: “Це будуть унікальні предмети з моєї особистої колекції. За оцінками експертів, у мене -- одна з найбільших у світі колекцій: тільки експонатів античного мистецтва більше 12 тисяч”.

“Там будуть бронзові, мармурові, теракотові скульптури, скло, мозаїка. Найексклюзивніші зараз знаходяться в мене в офісі: мозаїка I століття до нашої ери, погруддя Сократа II-III століття. Є погруддя античної діви – точна дата не встановлена, але воно зроблено ще до нашої ери. На аукціоні такі скульптури коштують 2-3 мільйона доларів”, – додав він.

За словами Юссефа, “якщо “Київська Пектораль” оцінюється в 350 мільйонів доларів”, то його колекція “має бути оцінена в 4-5 мільярдів доларів”.

Також екс-радник Ющенка розповів, що при арт-центрі планується картинна галерея для приватних колекціонерів і аукціонний будинок, а на першому поверсі крім ресторану Депардьє буде магазин елітного одягу: “Скоріш за все, Крістіана Діора”.

“Відкриття буде навесні 2008 року. Архітектурний план ми затвердимо 15 вересня. У першу чергу я запущу музей, потім – ресторан. А за ними вже по черзі будуть запускатися всі об’єкти. Протягом 2008 року музей відкриється повністю”, – повідомив Юссеф.

Над архітектурним планом, за його словами, працює архітектор Жан-Мішель Вельмот: “Він входить до трійки кращих архітекторів світу. За його планом реставрували Лувр. Ми вже уклали з ним контракт”.