Михайло Кальницький

Житловий будинок 1870-х pp., в якому проживав Образцов В. П., містилася редакція газети «Чехослов’янин»

(архіт., іст.).

Вул.Володимирська, 34.

У суцільній забудові фронту вулиці.

Триповерховий (первісне двоповерховий), цегляний, на цокольному поверсі, у плані близький до Г-подібного. Будинок був споруджений за проектом академіка архітектури В.Сичугова для родини Шкотів, киян британського походження. Після 2-ї світової війни надбудовано ще один поверх, заповнено проміжок між цим та сусіднім (№ 32) будинками. В оформленні фасаду застосовано притаманний творчості В. Сичугова візерунок цегли, що нагадує вишивку. Облицювальна цегла утворила чарунковий карниз лиштву вікон, ланцюжки рустів. Під час надбудови втрачено два симетричні цегляні обеліски у завершенні, що формували силует споруди. Цокольний поверх призначався під торговельні приміщення, інші – під житло.

Тут у 1880-х рр. мешкав Образцов Василь Парменович (1849 – 1920) – терапевт, професор Київського університету (з 1893), засновник київської терапевтичної школи. У цей час реакційне керівництво університету відмовило В. Образцову через прогресивні громадські погляди у посаді приват-доцента і він займався приватною практикою. Серед його пацієнтів був відомий поет С. Надсон. У листопаді 1886 р. під час лікування одного з хворих В. Образцов зробив відкриття, на основі якого було започатковано метод пальпації органів черевної порожнини та безпосередньої перкусії, що відіграло значну роль у діагностиці внутрішніх хвороб.

У 1910-х рр. в будинку містилася редакція газети «Чехослов’янин» (чеською мовою), в якій співпрацював чеський письменник Я. Гашек. Тут проживав редактор газети Швиговський В’ячеслав Францович. Нині будинок займає установа.

РДІА (Санкт-Петербург), ф. 789, оп. 14, спр. С-116;

Губергриц А.Я. В.П.Образцов и его школа. – М., 1990;