Вітряк із хут.Лісового [№ 1]

Розмір зображення: 800:600 піксел

Вітряк із хут.Лісового Ніжинського р-ну Чернігівської обл., поч. 20 ст. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

Ветряк из хут. Лесового Нежинского уезда, Черниговской губ. Конец 19 в.

Шестикрылый, срубный, одноэтажный, с поворотным корпусом на срубном стуле. Особенность – расположение оборудования на одном этаже.

Давнего происхождения, наиболее простой вариант ветряка, строительство которого не связано с большими затратами. Такие ветряки были распространены преимущественно на юге Черниговщины и севере Полтавщины.

Слід знати, що ніякого хутора Лісового нині в Ніжинському районі немає, і навіть у довіднику адміністративного поділу країни 1947 р., де зафіксовано всі хутори, які на той час існували, значиться тільки хут. Лісовий біля с. камка (нині Корюківського району). Отже, місце, звідки вивезено вітряк, лишається невідомим. М.Жарких, 21.08.2013 р.