Лариса Толочко

План 1 поверху до реконструкції 1998 р.

Житловий будинок, 1862 р.

(архіт.).

Вул. Верхній Вал, 68.

На перехресті вулиць Верхній Вал і Набережно-Хрещатицька. Історія садиби відома з 1858 р., коли її придбав у міста одеський купець 1-ї гільдії К. Яхненко. На її території продавали дьоготь. З 1862 р. тут містився «Торговельний будинок братів Яхненків», пізніше перейменований на «Торговельний будинок Яхненка і Симиренка». 1899 вдова М. Яхненка продала садибу Н. Глуханіну. З 1910 р. власником садиби був В. Клеймьонов.

Складається з двох об’ємів, що прилягають під прямим кутом. Будинок вздовж вул. Верхній Вал сформований двома одноповерховими спорудами крамниць з наскрізним проїздом на подвір’я. Над ним розміщено композицію з трьох круглих ніш, облямованих зубцями та профілем, викладених дрібноформатною цеглою. Вуличні фасади завершено багатопрофільним карнизом, прикрашено лінійним рустом.

Основний будинок садиби двоповерховий, цегляний, з підвалом, у плані прямокутний. Фасад першого поверху з боку вул. Верхній Вал гладенький, на другому поверсі п’ять віконних прорізів з сандриками. Головний фасад з боку вул. Набережно-Хрещатицької має п’ятнадцять віконних прорізів з сандриками на другому поверсі. Перший поверх повністю перебудовано. Тепер на реконструкції, внаслідок якої забудову внутрішньої ділянки змінено.

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 668.