Житловий будинок 1904 р., в якому проживав Кричевський В. Г.

(архіт., іст.).

Вул. Велика Житомирська, 12.

На червоній лінії забудови вулиці. Ділянка з 1899 р. належала київському актору й антрепренеру М. Соловцову. Будинок зведений на замовлення його дружини – артистки М. Глєбової-Федорової за проектом арх. О. Кривошеєва.

Чотириповерховий, цегляний, з напівпідвалами, у плані Т-подібний, одно-секційний, з невеликими квартирами (по 8 на кожному поверсі), розрахованими на мешканців середнього достатку. Симетрична композиція головного фасаду підкреслена центральним ризалітом з великим вікном сходової клітки і бічними одновіконними розкріповками. Членуванню фасаду відповідають прямокутні аттики на масивних вертикальних опорах. Рельєфний пластичний декор, сконцентрований у верхній частині фасаду, складається з різноманітних за формою віконних лиштв, міжповерхових і підвіконних тяг, лопаток, зубчиків та інших елементів, характерних для цегляного стилю. Його доповнюють вишукані балконні огорожі. В інтер’єрі збереглися окремі деталі первісного оздоблення (підлога, огорожа сходів, столярні вироби).

Споруда характерна для домобудування на межі століть, є складовою частиною ансамблю вулиці.

В 1941 – 43 рр. на першому поверсі будинку (праворуч) проживав Кричевський Василь Григорович (1872 – 1952) – живописець, архітектор, графік, художник театру і кіно, майстер декоративно-ужиткового мистецтва. В 1943 р. емігрував.

Марія Кадомська, Дмитро Малаков, Володимир Хромченков

ДАК, ф. 100, оп. 1, спр. 564;