Витяг з протоколу № 12 засідання бюро УКОПК про використання головної церкви Михайлівського Золотоверхого монастиря в Києві

[УКОПК – Український комітет охорони пам’яток культури при Народному комісаріаті освіти УСРР]

19 червня 1930 р.

Слухали:

2. Про передачу та перебудову Михайлівського монастиря під клуб робітників за клопотанням Київського ОВК [округовий виконавчий комітет] (доповідав т. Тихий, Гордєєв).

Ухвалили:

Зазначити, що головна церква кол[ишнього] Михайлівського монастиря є пам’ятником культури перворядного (світового) значення. Цей пам’ятник включено до складу запроектованого державного історично-культурного заповідника „Київський Акрополь”. За цими даними та висновками проф. Гордєєва (додається) [слід] поставитися особливо обережно до збереження цієї пам’ятки. Звернутися спільно з НКВС до Київського ОВК з пропозицією змінити план використання головної церкви, а саме: передати церкву НКО для використання під такі культосвітні заклади, що цілком забезпечують збереження пам’ятника;

б) просити НКВС УСРР раніше піднесення до ВУЦВК клопотання місцевих виконкомів про використання закритих церков перевіряти ці церкви за списком церков, взятих на облік НКО як пам’ятки та погоджувати з НКО (УКОПК) доцільність використання пам’ятки, яка передбачається.

ЦДАВО України. – Ф. 166. – Оп. 9. – Спр. 57. – Арк. 48. Копія. Машинопис.

Джерело: Пам’ятки України, 1999 р., № 1, додаток, с. 4.