Страшний суд. Ікона 1 пол. 17 ст.

Розмір зображення: 633:800 піксел

В іконі «Страшний суд», що колись була в Михайлівському Золотоверхому монастирі міста Києва, а нині зберігається в Державному музеї українського образотворчого мистецтва УРСР, зображено ситих уніатських попів у чорних сутанах на яскраво-червоному тлі пекельного полум’я. Безпосередність, з якою художник виявляє своє ставлення до створюваних ним образів, переносить нас у часи Петра Могили, коли боротьба з уніатами набирала особливо гострих форм. Характер живопису, а також одяг іноземців дає підставу датувати ікону першою половиною XVII століття (с. 286).

Страшний суд. Деталь ікони з Михайлівського Золотоверхого собору в Києві. Перша половина XVII ст. Державний музей українського образотворчого мистецтва УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 289.