До [с]ектору науки НКО

[НКО – Народний комісаріат освіти УСРР]

Копія: до керівника Музейної групи тов.Кушнірчука К.І.

Серед ударних питань, що стоять на черзі перед КІОПК [Київська (краєва) інспектура охорони пам’яток культури] є справа з організацією державного заповідника „Київський Акрополь” [плани створення заповідника „Київський Акрополь” не здійснено]. Ця справа є невідкладна, оскільки пам’ятки, зокрема ті, що вже передані КІОПК або мають бути передані в найближчому часі (Михайлівська, Андріївська пам’ятки, кол[ишня] Десятинна та Георгіївська церкви та ін.), перебувають в стані, що потребує охорони та негайного ремонту.

Разом з тим пам’ятки „Київського Акрополя” постійно звертають увагу як радянських, так й чужоземних туристів. Необхідно якнайкраще та якнайшвидше використати їх з культосвітньою метою. Крім того, політичні умови Києва та Правобережжя вимагають якнайкраще дбати про охорону та вивчення цих пам’яток світового значіння.

Статут заповідника вже ухвалено НКО й передано на затвердження ВУЦВК [Всеукраїнський центральний виконавчий комітет], але, не чекаючи офіційного затвердження, необхідно негайно почати підготовчу роботу, аби можливо було організувати культосвітню працю – в першу чергу розгорнувши Музей Акрополя та лекційну залу.

Отже КІОПК просить сектор науки негайно асигнувати кошти на утримання первісного персоналу заповідника поки що у розмірі двох ставок наукових робітників І розряду та двох ставок вартових. Гроші просимо асигнувати на бюджетову адресу Київської інспектури охорони пам’яток культури, яка має керувати справою організації заповідника до остаточного його сформування.

Київський краєвий інспектор охорони пам’яток культури: (К.Антипович) [Підпис]

Секретар: [Підпис]