Федір і Георгій. Рельєф Михайлівського монастиря в Києві. 11 ст.

Розмір зображення: 800:464 піксел

Єдність стилю характерна не тільки для монументальної архітектури, фресок чи мозаїк тих часів, а і для скульптури, різьблення по каменю, ювелірних виробів, книжкових оздоб та мініатюр. Уявлення про це дають різьблені плити на хорах Софії та рельєфи з Дмитрівського монастиря, виконані, очевидно, коло 1062 року. На одному рельєфі зображені Юрій Змієборець, що списом вбиває змія, і Федір Стратилат, а на другому – Нестор, який вбиває гладіатора Лія, а навпроти нього – Дмитрій. Юрій і Дмитрій були патронами Ярослава-Георгія і його сина Ізяслава-Дмитра. Моделювання форми – площинне і більш схоже на плоску різьбу по дереву. Тут виявляються характерні для народного мистецтва щирість і безпосередність, відчувається вплив реальних образів. Досягнення різьбярів Києва XI ст. немов стали вихідною точкою для розвитку української і російської різьби.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 32 – 33, ілл. на с. 28.