2008 р. На пам’ятник голодомору витратять більше, ніж на дітей-сиріт, інвалідів та СНІД

Дата: 18.11.2008

Я залишив заголовк як він був: “На пам’ятник голодомору витратять більше, ніж на дітей-сиріт, інвалідів та СНІД” – але мушу зауважити, що йдеться про пам’ятник жертвам голодомору. А це, як кажуть в Одесі, дві великі різниці [М.Жарких, 7.04.2009 р.]

У суботу, у день пам’яті жертв голодомору 1932-33 років, у Києві відкриють першу частину Меморіалу жертвам голоду. Як пише “Сегодня”, на неї з держбюджету виділили 133 млн. грн. Участь у відкритті меморіалу братиме президент Віктор Ющенко, зазначив член комісії з організації дня пам’яті Володимир Телищак.

Меморіал у парку Слави зводили авральними темпами, щоб устигнути до 75-ї річниці Голодомору, пише газета. Перша черга включатиме пам’ятник-каплицю, яку умовно називають “свічка”, і площу навколо каплиці (зараз її викладають зеленою травичкою). Друга частина – це сходи вниз, до Дніпра, і музей Голодомору, який буде розташовано на нижній площадці сходів.

Але музей ще не спроектували – у грудні тільки мають оголосити конкурс на найкращий проект. Тому сума, яку виділять на другу чергу меморіалу, ще невідома. За попередніми підрахунками експертів Міністерства регіонального розвитку і будівництва, загальна сума, яка має бути витрачена на меморіал, – 750 млн. грн.

Сума ж, виділена на першу чергу меморіалу, уже практично повністю освоєна. Це 133 млн. 775 тис. 429 грн, які ще в липні виділив Кабмін.

Для порівняння газета наводить суми, виділені цього року з держбюджету на низку соціальних статей: на соціальну допомогу дітям-сиротам – 125 млн. грн., придбання шкільних автобусів для сіл – 80 млн., санаторне лікування інвалідів – 70 млн., дотації роботодавцям на забезпечення молоді першим робочим місцем – 32 млн., держконтроль за якістю ліків – 27 млн., оздоровлення і відпочинок сільських дітей – 11 млн., заходи щодо подолання епідемій туберкульозу та СНІДу – 10 млн.

Більш того, майже 134 млн. грн., виділені на першу чергу Меморіалу жертвам голодомору в Україні, – не дуже поступаються сумі, яку Німеччина свого часу витратила на музей пам’яті жертв Голокосту в Берліні, – німцям він обійшовся у 28 млн євро (менше 200 млн грн.). Загальна ж сума, яку планують витратити на меморіал Голодомору, у 4 рази перевищить витрати Німеччини.

Перевершили “розмах” України, за даними газети, лише США, які запланували витратити на меморіал пам’яті загиблим у терактах 11 вересня $1 млрд. (близько 5,8 млрд. грн), однак у зв’язку з кризою відклали роботи до 2012 року.

Між тим, майже всі телеканали України виконали розпорядження Нацради з питань телебачення і радіомовлення й утрималися від трансляції розважальних програм 22 листопада, зазначає видання.

Крім того, 22 листопада не святкуватимуть День свободи, визначений указом Ющенка у пам’ять початку “помаранчевої революції” 22 листопада 2004 року. У “НУ-НС” і БЮТ кажуть, що не планують заходів у зв’язку з річницею революції.

“Українська правда”