Надгробок Н.М.Шолуденка

Лариса Добрийвечір

7 листопада 2008 р. Фото М.І.Жарких.

423.1.34. Могила Шолуденка Н. М. (іст.). Праворуч від головного входу, перша у ряді.

Шолуденко Никифор Микитович [19.06.1919, с. Сваром’є (Вишгородський р-н, Київська обл.) – 5.11.1943] – Герой Радянського Союзу (1944, посмертно), гвардії старшина, танкіст. Після закінчення школи працював у радгоспі, згодом у Києві на заводі.

В Червоній армії з 1939. Учасник Великої Вітчизняної війни з червня 1941. Брав участь в обороні Москви, Сталінградській битві, в боях під Курськом.

Відзначився у боях під час визволення Києва як командир взводу розвідроти 22-ї гвардійської танкової бригади 5-го гвардійського танкового корпусу 38-ї армії 1-го Українського фронту. 5 листопада 1943 його взвод першим увірвався до міста. На головному танку з групою розвідників був Н. Шолуденко, який загинув в районі вул. Керосинної (тепер вул. Шолуденка). Нагороджений орденом Леніна.

Спочатку був похований на пл. Калініна (тепер Майдан Незалежності), потім перепохований на пл. Ленінського комсомолу (тепер пл. Європейська), пізніше прах перенесено до Аскольдової могили, 1957 перепоховано в Парку Вічної Слави.

Література:

Національний музей історії Великої Вітчизняної війни, спр. 300; Боевые звезды киевлян. – К., 1983; Герои Советского Союза. – М., 1988. – Т. 2; Історія міст і сіл Української РСР: Київська область. – К., 1971; Украинская ССР в Великой Отечественной войне Советского Союза 1941–1945 гг. – К., 1975. – Т. 2.